Select Page

De herfst is weer begonnen en dat is duidelijk te merken in ons land. Het weer is compleet omgeslagen, de temperaturen dalen hard en het wordt weer heel vroeg donker. Stiekem ook wel heel gezellig. Zeker met een paar kaarsjes aan en onder een dikke deken op de bank. Lekker boeken lezen of gewoon naar de televisie kijken. En natuurlijk hét seizoen waarin de open haard weer fijn mag branden. Althans, als je er één hebt natuurlijk. Naar verwachting zullen steeds meer mensen de open haard verwelkomen in hun huis. Zoekende naar andere manieren dan gas om hun woonkamer te verwarmen.

Behoor jij ook tot deze steeds groter wordende groep en wil je binnenkort ook een open haard in jouw woning verwelkomen? Zorg er dan in elk geval voor dat je de volgende grote fouten niet maakt.

Te weinig rekening houden met de veiligheid

Een open haard hoort heel veilig te zijn. Door onjuist gebruik en te weinig onderhoud kan deze veiligheid echter in geding komen. Daarom is het van essentieel belang dat je goed nadenkt over wat er nodig is om voor meer veiligheid te zorgen. Denk bijvoorbeeld aan trekkappen om meer trek naar buiten te creëren. Zo voorkom je dat de rook naar binnen slaat. Om te bepalen of de open haard veilig genoeg werkt, kun je een erkende haardinstallateur vragen om een zogenaamde rookproef uit te voeren. Hierbij wordt gecheckt of de haard inderdaad veilig genoeg werkt.

Houd er rekening mee dat de open haard regelmatig schoongeveegd moet worden. Als je dit vergeet, kan dit resulteren in een schoorsteenbrand. Ook kan er door een verstopping in het rookkanaal een te grote hoeveelheid aan koolstofmonoxide naar binnen slaan. Met alle gevolgen van dien.

Verkeerd formaat

Let bij het kiezen van het formaat ook altijd op de grootte van de ruimte. Natuurlijk is een kleine open haard heel stijlvol. Deze valt echter helemaal weg in een veel te grote ruimte. Om nog maar te zwijgen over het effect hiervan. Grote kans dat je nauwelijks iets voelt van het vuur. Heel erg jammer, zeker wanneer je deze wilde gebruiken om de woonkamer te verwarmen.

Onjuiste indeling van de ruimte

Bij een open haard is het natuurlijk het allermooist als je er lekker met z’n allen omheen kan zitten. Als centraal middelpunt van de woonkamer. Dichtbij de televisie of andere plekken waar jullie graag zitten. Op die manier weet je zeker dat je op die plek van enorm veel extra comfort en gezelligheid kunt genieten. Niet letten op de indeling van de ruimte en daardoor een verkeerde plek kiezen kan enorme gevolgen hebben voor het succes van de open haard.

Houd er ook rekening mee dat de open haard voldoende afstand houdt van brandbare materialen zoals een vloerkleed en meubelen. Zorg ervoor dat er altijd minimaal 80 centimeter afstand hiertussen aanwezig is. Zo zal er geen onnodige brandschade ontstaan.