Select Page
taatsdeur

Draaideuren zijn misschien wel het populairste item in een luxe woningontwerp. Of ze nu intern of extern zijn, ze voegen een vleugje elegantie en stijl toe die geen enkele andere deur een huis kan geven. Elke architect die we hebben ontmoet en die draaideuren in zijn werk verwerkt, houdt van hen. Ze werken in bijna elke ruimte en klanten zijn altijd blij met het eindproduct. Als u minder bekend bent, is dit wat je moet weten over draaideuren.

Wat maakt draaideuren zo uniek

Scharnierdeuren zijn gemakkelijk te bedenken voor mensen, omdat ze er zo aan gewend zijn om ze te gebruiken. Je hebt twee of drie scharnieren aan één kant van de deur, en de deur zwaait open en dicht op die scharnieren. Al het gewicht van de deur rust op die scharnieren (wat ook de grootte van de deur beperkt, maar daar komen we later op terug). Wanneer mensen voor het eerst een draaideur zien, worden ze een beetje verbaasd. Om te beginnen hoeft de deur niet helemaal aan één kant open te gaan. Ze zijn meestal verschoven, wat betekent dat het draaipunt zich eigenlijk een paar centimeter van het deurkozijn bevindt, waardoor de deur letterlijk open kan draaien (technisch gezien is er geen scharnier op een draaideur). Sommige openen zelfs door in het midden te draaien, waardoor de ingang van de ruimte een soort “geheime doorgang” krijgt. Wie wil er niet het gevoel hebben dat hun slaapkamer zo privé is dat er een geheime ingang voor nodig is?

De mechanica van draaideuren

Ze zijn perfect in balans. Ongeacht waar het scharnier wordt geplaatst, alle op maat gemaakte taatsdeuren zijn perfect uitgebalanceerd. Het lijkt misschien moeilijk te geloven – vooral als je bedenkt hoe zwaar en groot de deuren kunnen zijn, maar het is waar. Er wordt veel tijd en moeite gestoken om ervoor te zorgen dat alle taatsdeuren zo goed in balans zijn dat ze kunnen worden geopend met een simpele duw of trek. Daartoe worden zeker suggesties voor de plaatsing van een draaipunt gedaan op basis van het gewicht en de grootte van de deur. Meestal is dit tussen de 25% en 33% van de ingang vanaf de rand. Wat je ook zoekt in een binnen- of buitendeur, het kan waargemaakt worden.

Bron: www.atmyhome.nl

Bron foto: Desert Modern from Flickr