Select Page

Goede kastruimte in huis is geen overbodige luxe en eigenlijk een bittere noodzaak. Kastruimte in huis is essentieel om een goed overzicht te hebben en alles op een ordentelijke wijze opgeruimd te krijgen. Maar wanneer je gaat zoeken naar een nieuwe kast dan kan het best wel lastig zijn om te slagen. Er is veel aanbod en veel kasten zijn van een standaard maat. Dat is dan of niet groot genoeg of niet praktisch of het design past niet bij het overige interieur. Gelukkig kun je hier wat tips lezen hoe je heel eenvoudig zelf een kast op maat kunt samenstellen.

Waarom een kast op maat?

Je zult je misschien afvragen waar een kast op maat nou zo’n goed idee is? Want eerlijk is eerlijk, een standaard kast kopen is goedkoper over het algemeen dan een kast op maat laten maken. Maar toch is dat ook een beetje optisch bedrag. Een op maat gemaakte kast lijkt op papier duurder maar op de lange termijn ben je wel beter af.

Een op maat gemaakte kast kun je namelijk helemaal zelf samenstellen. Zo kun je er ook voor kiezen welke materiaalsoorten gekozen worden en dat is een hele belangrijke basis voor de kwaliteit en levensduur van een kast. Bij een standaard kast heb je deze keuze niet en ben je dus eigenlijk een beetje overgeleverd aan het vertrouwen in de fabrikant van de kast.

Een op maat gemaakte kast kun je ook helemaal personaliseren naar smaak en voorkeuren. Denk bijvoorbeeld aan hoeveel opbergruimte je wilt, of je een aparte schoenenkast wilt of een deur met een passpiegel. Maar ook kun je de kast helemaal laten matchen met overige meubilair in je slaapkamer. Helemaal perfect natuurlijk!

Een op maat gemaakte kast biedt gewoon heel veel voordelen en je zult er vele jaren plezier van hebben omdat je de kast helemaal op smaak hebt kunnen laten aanpassen.

Zelf bouwen of uitbesteden?

Eerlijk is eerlijk, een op maat gemaakte kast is niet goedkoop. Een standaard kast is vaak veel goedkoper in aanschaf maar zoals je hierboven ook hebt kunnen lezen is de kwaliteit vaak toch wel wat minder dan wanneer je zelf de kans krijgt om voor duurzame materialen te kiezen. Maar als je een beetje handig bent kan het een leuke uitdaging zijn om een kast zelf te bouwen.

Op internet, YouTube bijvoorbeeld, kun je heel veel filmpjes vinden over hoe je zelf een kast op maakt kunt maken. Als je een beetje handig bent en genoeg tijd hebt, want tijd en geduld is belangrijk in deze, kun je zelf een poging wagen om een mooie op maat gemaakte kast te maken.

Als je het allemaal een beetje spannend vindt en niet zo handig bent dan is het misschien verstandiger kom een kastspecialist in te huren. Deze specialist kan jou perfect begeleiden in het maken en bouwen van een kast en weet ook precies hoe hij/zij dit moet realiseren. Het voordeel is dat je compleet ontzorgd bent tijdens het proces en alles wordt vakkundig voor jou geregeld.