Select Page

Een fotolijst kopen is iets wat je waarschijnlijk al vaker hebt gekocht. Toch zul je merken dat, na verloop van tijd, de fotolijst een verhuizing bijvoorbeeld niet altijd overleeft. Ook zie je dat de kwaliteit te wensen overlaat, wanneer je na een aantal jaar een vervaagde foto in je lijst hebt zitten. Maar hoe bepaal je nou wat de beste fotolijst is voor jou? In dit artikel leer je waar je allemaal over na kunt denken, voordat je een fotolijst koopt.

Het juiste formaat

Dit spreekt misschien voor zich, maar wanneer je gaat thriftshoppen, zul je merken dat je niet altijd het beste formaat fotolijst kan vinden. Als je online fotolijsten gaat kopen, dan is het formaat dat benoemd wordt, vaak het formaat van jouw afbeelding. Als je bijvoorbeeld een foto of print hebt van 50 bij 50 cm, bekijk dan hier alle fotolijsten die jouw foto of print perfect zullen omvatten.

Het formaat van de foto kan leidend zijn, maar je kunt er ook voor kiezen om een statement te maken met je kunstwerk aan de muur. Hiervoor koop je een veel grotere lijst, die een bepaald stuk van je muur zal opvullen. Zo krijg je een echt statement-piece aan je muur. Hiervoor kies je dus sowieso een grote lijst, ongeacht het formaat van je foto of kunstwerk. De leegte om de afbeelding heen, wordt namelijk gemakkelijk opgelost binnen de lijsten wereld.

Wel of geen passe-partout?

Een klein kunstwerkje in een grote lijst, vindt makkelijk een plek dankzij een grote passe-partout. Een passe-partout is een soort extra omlijsting van je kunstwerk, binnenin de fotolijst. Maar een passe-partout dient voor meer dan alleen het opvullen van een grote fotolijst, het zorgt namelijk ook voor:

  • Maar diepte en perspectief richting het kunstwerk
  • Een rustige balans in combinatie met een druk kunstwerk
  • Mogelijk zelfs meer diepte, wanneer je kiest voor een dubbele passe-partout

Een passe-partout kan een ware aanvulling zijn op je kunst aan de muur. Zo komen ze, net als fotolijsten, in verschillende kleuren en stijlen. Een dubbele passe-partout is een passe-partout die zelf nog omringd is met een extra passe-partout. Hiermee creëer je meer diepte in het geheel. Er zijn ook passe-partouts met versieringen, waardoor het geheel een luxe uitstraling krijgt. Je kunt dus op verschillende manieren bijdragen aan de uitstraling van je foto of kunstwerk met behulp van een passende passe-partout.

Wil jij liever geen extra opvulling in het geheel en het kunstwerk puur voor zichzelf laten spreken? Dan is het mogelijk om geen passe-partout te gebruiken. Let hierbij wel op dat een klein randje van je afbeelding niet zichtbaar zal zijn, omdat het onder de randen van de lijst valt. Als je een foto of kunstwerk in een fotolijst stopt zonder passe-partout, dan zorg je er wel voor dat de afbeelding en de lijst direct met elkaar in contact staan. Dan is het van nóg groter belang om op het volgende te letten.

De beste kleur fotolijst

Veel mensen kiezen voor een standaard zwarte of witte fotolijst. Logisch, want zwart en wit combineren vaak met de meeste andere kleuren en zul je dus gemakkelijk voor lange duur aan je muur kunnen hangen. Toch kun je veel meer met de kleur van een fotolijst dan je denkt. Al helemaal wanneer je geen passe-partout gebruikt, is het belangrijk om hier rekening mee te houden.

Combineren met het kunstwerk

De kleur van je lijst, al helemaal zonder het gebruik van een passe-partout, combineer je het best met hetgene dat je in de lijst gaat stoppen. Hierdoor krijgt elk kunstwerk een eigen karakter dat versterkt wordt door de lijst.

In plaats van te kiezen voor een standaard zwarte of witte lijst, kun je dus ook eens kijken naar de complementaire kleuren van de kleuren die in de kunst zelf aanwezig zijn. Dit bepaal je gemakkelijk door online een kleurenwiel op te zoeken. Deze komen in verschillende soorten, sommigen zijn wat uitgebreider dan de andere qua tinten. Bepaal welke kleur je het meest naar voren wilt laten komen in je kunst of welke kleuren het dichtst op de rand zitten. Zoek deze kleur op in het kleurenwiel en kijk vervolgens naar de kleur die aan de andere kant van het wiel staat. Die kleur is complementair en zal er dus voor zorgen dat de kleuren in jouw kunst er echt uit zullen springen!

Combineren met je interieur

Heeft jouw kunstwerk weinig opvallende kleuren of heb je niet zo’n eclectisch interieur? Dan is het logisch dat je liever niet voor elk soort kunstwerk een andere kleur fotolijst wilt kopen. Dit zal immers niet aansluiten op je interieur. Hoewel fotolijsten gemaakt worden voor het kunstwerk, kun je er dus ook voor kiezen om je fotolijst te combineren met je interieur.

Ook hierbij hoef je echter niet te kiezen voor enkel zwart of wit. Kies bijvoorbeeld eens voor gouden of zilveren fotolijsten in een luxe interieur. Bij lichte interieurs, passen ook lichte pastel tinten lijsten. Bij donkere interieurs met veel zwart, kun je ook heel mooi felle kleuren gebruiken voor je fotolijsten. Hierdoor zal jouw fotolijst en kunstwerk aanzienlijk meer ogen naar zich toe trekken. Zelfs in witte of zwarte interieurs hoef je dus niet bang te zijn voor een beetje kleur. Sterker nog, het zal juist zorgen voor een frisse wind in je interieur. Misschien ga je uiteindelijk wel overstag en verander je het zwart of wit naar blauw of rood!

De juiste stijl fotolijst

Fotolijsten komen ook nog eens in een hoop verschillende stijlen. Je kiest een fotolijst stijl eigenlijk altijd op basis van je interieur. Zo vind je altijd mooie fotolijsten in de volgende interieurstijlen:

  • Modern, industrieel
  • Sierlijk en klassiek
  • Natuurlijk en gelaagd

Zo vind je altijd een fotolijst die past bij jouw interieur én je kunstwerk. Een fotolijst kan écht het verschil maken tussen een opvallend ingelijst kunstwerk en een onopvallende, nooit erkende foto. Investeer dus in lijsten van goede kwaliteit, zodat je jarenlang geniet van de mooiste foto’s en kunstwerken in een unieke en passende lijst.