Select Page

Je hebt een nieuwe keuken en je zet de kastjes in elkaar, maar hoe plaats je nu het beste het werkblad? Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je enkel een nieuw werkblad gaat plaatsen, wat jouw situatie ook is wij helpen je met een handleiding om je houten werkblad te plaatsen.

Houten werkblad plaatsen

Om het al dan niet massieve houten werkblad te plaatsen heb je enkele gereedschappen nodig. Om ervoor te zorgen dat je niets vergeet, hebben wij een handig lijstje voor je gemaakt. Je hebt nodig:

 • Een boormachine
 • Houtboor
 • Een frees
 • Verbindingshoutjes of stalen pinnen
 • Lijm
 • Waterpas
 • Schroeven
 • Zaag(optioneel)
 • Meetlint/liniaal
 • Verbindingsplaatjes
 • Hoekverbindingsplaatjes

Ter voorbereiding verzamel je al dit gereedschap en kijk je met behulp van de waterpas of je kastjes recht zijn. Vervolgens is het tijd om te beginnen met stap: 1.

Stap: 1

Het houten werkblad plaats je op de kastjes, het is van belang de kastjes over te tekenen op de onderkant van het houten werkblad. Dit doe je zodat je daarna weet waar je moet gaan frezen. Op de kastjes frees je gaten in, deze teken je over op het werkblad en ook hier frees je de gaten. Zorg ervoor dat je gaten iets groter zijn dan je verbindingshoutjes of stalen pinnen. Hout beweegt en op deze manier zorg je ervoor dat niets gaat scheuren. Frees ook het gat voor de kraan en ga verder met stap: 2.(optioneel: teken en zaag de gaten voor utiliteiten indien deze nog niet aanwezig zijn, gaten voor onder andere de wasbak).

Stap: 2

Mocht het zo zijn dat je houten werkblad uit meerdere delen bestaat dan is het raadzaam deze met elkaar te verlijmen zodat er een geheel ontstaat. Hiervoor gebruik je de lijm en met de verbindingsplaatjes schroef je het hout aan elkaar. Let op dat dit alleen kan als de nerf van het hout op beide stukken gelijk loopt.

Stap: 3

Nu je een groot houten werkblad hebt zet je de pinnen in de freesgaten van de keukenkastjes. Til nu samen met wat hulp het houten werkblad op zijn plaats. Zorg ervoor dat alle pinnen netjes in de gaten vallen. Om zeker te zijn dat je houten werkblad recht ligt meet je dit na met de waterpas.

Stap: 4

Het houten werkblad plaatsen is bijna gelukt, je moet enkel nog enkele hoekprofielen plaatsen. Plaats enkele hoekprofielen op de muur en tegen de onderkant van het werkblad. Schroef deze stevig tegen de muur en gebruik voor het werkblad iets kleinere schroeven zodat je niet door het hele blad heen draait. Verstandig is het om de gaten eerst voor te boren met een kleine boor.

Stap: 5

Nu het houten werkblad bevestigt is komt de laatste stap: het plaatsen van de utiliteiten. In de gaten plaats je de kookplaat en de wasbak. Het kan zijn dat de wasbak vanaf onder ingestoken moet worden. Schroef de utiliteiten vast aan het houten werkblad.

Je houten werkblad plaatsen is gelukt, tijd om te genieten van de keuken. Plaats het binnenwerk van de kastjes, je spullen en begin met koken!

Bron: schilder-inutrecht.nl