Select Page
inboedelverzekering

Wanneer je een eigen woning hebt, komen hier steeds meer spullen in te staan. Deze spullen moeten goed beschermd worden. Ondanks dat je er zelf heel zuinig op bent, kan het zijn dat er door omstandigheden beschadigingen optreden of dat deze zelfs uit de woning verdwijnen. Je kunt daarom het beste gaan kijken naar een inboedelverzekering. Echter zitten er altijd veel voorwaarden aan verbonden. Ook moet je goed bekijken wat er allemaal onder de verzekering valt. Lees daarom snel verder en ontdek de mogelijkheden van jouw nieuwe verzekering en sluit er zelf een af.

Spullen binnenshuis beschermd

Een inboedelverzekering is geen verplichting, maar wel aan te raden. Je hebt immers een verzekering om op terug te vallen bij een inbraak of schade. Echter dekt de verzekering alleen spullen die niet aard- en nagelvast zitten. Dus eigenlijk alle spullen die jou kostbaar zijn in de woning, zoals meubelstukken, gordijnen en waardevolle spullen. Daarbij heb je direct een dekking voor de tuinmeubelen, het gereedschappen, vlaggenstokken en wasgoed. Echter valt een barbecue hier weer niet onder. Je moet daarom goed gaan bekijken waar je alles neerzet en wat er onder jouw afgesloten verzekering valt.

Jouw hond meeverzekeren bij de inboedel

Naast jouw spullen valt ook een huisdier onder de inboedelverzekering. Ondanks dat deze onder spullen vallen, is nog lang niet iedere verzekeraar geneigd om een huisdier mee te verzekeren. Bij ABN Amro heb je echter alleen schade aan dieren die uit een aquarium komen door het breken van het glas. Interpolis heeft juist weer een uitgebreidere polis en is daarom voor velen een betere keuze. Bij de verzekeraars waar huisdieren wel meeverzekerd worden, wordt een vergoeding van maximaal 2500 euro toegekend. Wanneer dit voor jou een belangrijk punt is, moet je dus goed op gaan letten waar je het beste uit gaat zijn en kom je bij schade ook niet voor verrassingen te staan. 

Daarbij moet je ook weten wat de precieze dekking van jouw inboedelverzekering is. Zo valt schade door onder andere brand, wateroverlast, blikseminslag, inbraak, ontploffing, een gewelddadige beroving en een storm met een minimale windkracht 7 onder de verzekering. Je moet hierbij wel goed aan kunnen tonen dat de schade daadwerkelijk daardoor komt. Fraude wordt namelijk zwaar gestraft door de verzekeraars. Zorg er daarom voor dat je altijd de voorwaarden van de verzekering doorneemt voordat je jouw aangifte gaat doen. Alleen dan heb je recht op de bedragen die bij de schade horen.

Meerdere mogelijkheden van verzekeringen

Een inboedelverzekering dekt echter niet alles. Wanneer je zelf iets omstoot of laat vallen, dan valt dit meestal niet onder de verzekering. Deze dekking heb je namelijk alleen als je voor een all-risk polis bent gegaan. Ook de schade die ontstaan zijn als gevolg van grove eigen schuld, achterstallig onderhoud en opzet worden over het algemeen nooit gedekt. Afhankelijk van jouw verzekering zijn er altijd andere mogelijkheden. Ook bestaan er nog aansprakelijkheidsverzekeringen, waaronder wel weer schade door toedoen kunnen vallen. Lees je daarom altijd goed in, zodat je weet wat je bij een verzekering kunt verwachten en hoe je er gebruik van maakt.

Bron foto van Nattanan Kanchanaprat via Pixabay