Select Page

In een wereld waar duurzaamheid steeds belangrijker wordt, is het verduurzamen van onze woningen een grote stap vooruit. Eén van de meest effectieve manieren om energie te besparen en onze ecologische voetafdruk te verminderen, is het laten plaatsen van kunststof kozijnen. In deze blog lees je alles over hoe jij met kunststof kozijnen kunt bijdragen aan een beter milieu. 

Wat zijn kunststof kozijnen?

Kunststof kozijnen zijn een populair alternatief geworden voor traditionele houten of aluminium kozijnen. Dankzij moderne technologieën bieden deze kozijnen uitstekende isolerende eigenschappen en duurzaamheid zonder de noodzaak van intensief onderhoud. Het materiaal is bestand tegen weersinvloeden zoals regen, wind en UV-straling, wat bijdraagt aan de lange levensduur.

Verschillen met andere materialen

 1. Energie-efficiëntie: Kunststof kozijnen bieden superieure isolatie in vergelijking met houten en aluminium kozijnen. Dit resulteert in betere warmtebehoud in de winter en koelte in de zomer, wat leidt tot lagere energierekeningen.
 2. Onderhoud: Terwijl houten kozijnen regelmatig geschilderd en behandeld moeten worden tegen vocht en rot, vereisen kunststof kozijnen weinig meer dan een schoonmaakbeurt met zeep en water. Aluminium kozijnen zijn eveneens onderhoudsarm, maar kunnen vatbaar zijn voor corrosie afhankelijk van de kwaliteit van de coating.
 3. Kosten: In aanschaf zijn kunststof kozijnen vaak voordeliger dan aluminium kozijnen en soms vergelijkbaar met hout, afhankelijk van de stijl en afwerking. De totale kosten over de levensduur zijn echter lager bij kunststof vanwege de minimale onderhoudsvereisten en betere isolatie.
 4. Milieu-impact: Hoewel PVC-productie milieuoverwegingen met zich meebrengt, is het materiaal recyclebaar. Nieuwere productiemethoden en recyclinginitiatieven helpen de ecologische voetafdruk te verminderen.

Kosten en terugverdientijd

Hoewel de initiële investering in kunststof kozijnen een belangrijke overweging is, zijn de langdurige financiële voordelen aanzienlijk. Hieronder een overzicht van wat je kunt verwachten qua kosten en hoe je deze investering op termijn terugverdient:

 1. Gemiddelde kosten: De kosten voor kunststof kozijnen variëren afhankelijk van de grootte, het ontwerp en de kwaliteit van het materiaal. Gemiddeld kun je verwachten tussen de € 200 en € 400 per vierkante meter te betalen, inclusief installatie. Voor een gemiddelde woning met meerdere ramen kunnen de totale kosten oplopen, maar deze worden vaak gecompenseerd door de lange levensduur en energiebesparingen.
 2. Energiebesparing: Kunststof kozijnen kunnen helpen om tot 30% te besparen op je energierekening door verbeterde isolatie. Deze besparing kan variëren afhankelijk van de bestaande isolatie in de woning en het type verwarmingssysteem.
 3. Subsidies en fiscale voordelen: In Nederland zijn er mogelijkheden voor subsidies en fiscale voordelen voor het verduurzamen van je woning, inclusief de installatie van energie-efficiënte kozijnen. Het is verstandig om lokale regelgeving te raadplegen en na te gaan welke opties beschikbaar zijn om de kosten verder te drukken.
 4. Terugverdientijd: De terugverdientijd kan variëren, maar is meestal tussen de 10 en 20 jaar, afhankelijk van de bovengenoemde factoren. De combinatie van lagere energiekosten en minder onderhoud maakt dat kunststof kozijnen op lange termijn een economisch verstandige keuze zijn.

Hoe kies je de juiste kunststof kozijnen?

Het kiezen van de juiste kunststof kozijnen is essentieel om te zorgen dat je investering voldoet aan je verwachtingen in termen van prestatie, uitstraling en duurzaamheid. Hier zijn enkele belangrijke factoren om in overweging te nemen:

 1. Kwaliteitslabels: Kijk naar kozijnen die voldoen aan erkende industrienormen en kwaliteitslabels. In Nederland zijn keurmerken zoals het KOMO-keurmerk en het VKG-keurmerk indicaties van kwaliteit die garanderen dat de kozijnen zijn getest op prestaties en duurzaamheid.
 2. Energie-efficiëntie: Kies voor kozijnen met een goede energieprestatieklasse. Let op het U-waarde label, waarbij een lagere U-waarde duidt op betere isolerende eigenschappen.
 3. Veiligheid: Beveiligingsaspecten zijn niet te negeren. Opties zoals inbraakwerend beslag en meerpuntssluitingen bieden extra veiligheid en gemoedsrust.
 4. Stijl: Er is een ruim assortiment kunststof kozijnen in diverse kleuren en afwerkingen, inclusief uitvoeringen die lijken op natuurlijk hout. Kies een stijl die past bij de architectuur van je huis en je persoonlijke smaak.
 5. Garantie en service: Controleer wat voor garantie de fabrikant biedt. Een uitgebreide garantie is vaak een teken van vertrouwen in de kwaliteit van het product. Overweeg ook de service-opties na de verkoop, zoals klantenservice en beschikbaarheid van vervangingsonderdelen.
 6. Leverancier en installateur: Kies een betrouwbare leverancier en installateur. Goede ervaringen van andere klanten en aanbevelingen kunnen hierbij een belangrijke rol spelen.