Select Page

Het ventileren van een gebouw vervangt gewoon muffe of vieze lucht door schone, frisse lucht. Hoewel het ventilatieproces voor veel verschillende toepassingen vereist is, veranderen de grondbeginselen van de luchtstroming nooit: ongewenste lucht naar buiten, verse lucht naar binnen. We vinden het heerlijk om lange luxe douches te nemen die onze badkamer omtoveren in een spa-toevluchtsoord. Maar wat we niet weten is dat de stoom en de vochtigheid die samen met die douches komen, de luchtkwaliteit kunnen beschadigen, tenzij we een badkamer fan gebruiken. Ook de keuken is voor velen ons een verfijnde workshop waar we overheerlijke maaltijden bereiden om onszelf en onze geliefden te voeden. Maar het geweldige kookproces heeft een aantal ongelukkige bijproducten: vet, vocht en geur.

De juiste ventilatie kan helpen de effecten van die vetdruppeltjes te minimaliseren en geuren in het hart van uw huis te neutraliseren. De belangrijkste variabelen die afhankelijk van de toepassingen veranderen, zijn het ventilatormodel en het luchtvolumestroomdebiet. Andere overwegingen zijn de weerstand tegen luchtstroming en geluid geproduceerd door de ventilator.

Kiezen uit de verschillende ventilatormodellen
Fans voeren allemaal de basisfunctie uit om lucht van de ene ruimte naar de andere te verplaatsen. Maar de grote verscheidenheid aan fan-applicaties zorgt ervoor dat fabrikanten veel verschillende modellen moeten ontwikkelen. Elk model heeft voordelen voor bepaalde toepassingen en biedt de meest economische manier om de luchtverplaatsingsfunctie uit te voeren. Zodra we het type ventilator hebben, moet de volume van de uitgewisselde lucht worden bepaald. Voor warme klimaten en zwaarder dan normaal gebruik van het gebied, selecteren we een lager cijfer in het bereik om de lucht sneller te veranderen. Voor gematigde klimaten met lichter gebruik, selecteren we een hoger cijfer in het bereik. Het geluid dat door een ventilator wordt gegenereerd, moet worden overwogen. In praktische termen is de luidheid van één persoon gelijk aan het geluid van een stille koelkast die op een afstand van vijf voet in een akoestisch gemiddelde kamer wordt gehoord. Sensoren zijn een lineaire meting van geluidsdrukniveaus. Een geluidsniveau van 10 sensoren is bijvoorbeeld twee keer zo luid als 5 sensoren.

Kiezen van een badkamerventilator
Badkamerventilatoren zijn in de muur of in het plafond afzuigventilators ontworpen om ventilatie toe te voegen, de luchtstroom te verbeteren en overmatige vochtigheid te verminderen. Het gebruik van een ventilator helpt schimmel- en meeldauwproblemen voorkomen, zorgt voor een gezondere binnen luchtkwaliteit en houdt ons veilig en comfortabel. Afzuigventilators voor badkamers hebben afmetingen en worden beoordeeld op hun vermogen om lucht in kubieke voet per minuut te verplaatsen. Er zijn enkele badkamerventilatoren die Minder energie gebruiken. Dit draagt zeker bij aan lage energiekosten.

Kiezen van een ventilator voor de keuken
De prestaties van een keukenventilator worden gemeten in kubieke voet per minuut. Hoe hoger het CFM-nummer, hoe meer lucht de keukenventilator binnen één minuut kan verwijderen. Krachtige afzuigventilators nemen grote hoeveelheden lucht af. Als deze lucht niet op dezelfde snelheid wordt vervangen als wanneer deze wordt verdreven, resulteert dit in een grotere luchtdruk buiten het gebouw dan binnen. Een make-up-luchtsysteem vervangt de lucht die wordt uitgestoten door het uitlaatsysteem van een gebouw, zorgt ervoor dat ons uitlaatsystemen naar behoren werken en levert geconditioneerde vervangingslucht die kan worden verwarmd, gekoeld, bevochtigd of ontvochtigd om aan onze specifieke leefomgeving te voldoen.

Verder kunnen we voor keuzes en installatie van ventilatoren overwegen een HVAC-technicus of een elektricien in te huren om onze ventilatoren te installeren en om bedradingsvereisten uit te voeren.