Select Page

Al jaren heb je de wens om in je eigen achtertuin een mooie kas zelf te bouwen. Net terug van een heerlijke vakantie op Madeira waar je de mooiste tuinen hebt bezocht, wil je er snel mee aan de slag. Maar waar moet je op letten? Je wil dat je planten het goed doen in je achtertuin. In dit blog lees je welke materialen je het beste toe kunt passen.

De kas

Die prachtige bloemen en planten die je op Madeira hebt gezien wil je in je eigen tuin ook laten groeien. Het klimaat hier in Nederland is echter anders dan op de Atlantische Oceaan. Het is hier kouder en minder tropisch. De kas is dan een oplossing. In de kas regel je de temperatuur waardoor ook uitheemse exoten hier kunnen groeien. Bijvoorbeeld orchideeën zullen het beter doen onder een kunststof dak dan onder een glazen dak. Meerwandige polycarbonaat en acrylaat platen isoleren perfect en zorgen voor de juiste warmte in je kas, een gelijkmatig klimaat.

Elke locatie en elk gewas is anders

De kas van jou staat ergens anders dan de kas van je buurman, ook wil jouw buurman een andere plant laten groeien dan jij. Voor elke situatie gelden er weer andere toepassingen. Dat die polycarbonaat plaat voor je buurman perfect is houdt niet onmiddellijk in dat ook jij diezelfde plaat moet gebruiken. Misschien is voor jouw situatie en doel een acrylaat plaat beter geschikt. De soort plaat is ook afhankelijk van het rendement dat je wil behalen. Als je alleen mooie bloemen wil en geen massaproductie in je achterhoofd hebt, kun je volstaan met een eenvoudig model kas en een meerwandige acrylaat plaat in plaats van een zeswandige plaat van polycarbonaat.

Rendement

In je achtertuin wil je geen zes miljoen orchideeën per jaar telen. Ook geen miljoen hedera’s die je vervolgens aan tuincentra gaat leveren. Het rendement is voor jou in de tuin dus niet zo belangrijk. Wat wel belangrijk is dat de planten en bloemen leven en groeien. Dat ze groot worden. Gebruik hiervoor de juiste plaat van acrylaat of polycarbonaat. De acrylaatplaten en polycarbonaatplaten zijn in heldere en in witte uitvoering leverbaar.

Voordelen

De voordelen van kunststof beglazing in vergelijking met gewoon glas zijn legio. Kunststof, zoals acrylaat en polycarbonaat, is veiliger dan glas, het is minder scherp en het zal minder snel versplinteren. Het gewicht van een acrylaatplaat en een polycarbonaatplaat is lager dan die van een glasplaat. Bovendien is kunststof veel makkelijker te bewerken, je boort er snel een gaatje in en het laat zich simpel op maat zagen. Bepaalde gewassen, zoals orchideeën, doen het beter onder kunststof beglazing. Kortom, veel voordelen om voor een kunststof beglazing te kiezen en niet voor de standaard glazen kassen.