Select Page
ontstopping

Een rioolverstopping komt altijd onverwacht, en zorgt voor veel overlast in huis. Het water loopt niet meer weg, en blijft staan in onder meer het toilet, de gootsteen en bij de wasmachine. Dit zorgt niet alleen voor vervelende geuren, maar het brengt additioneel nog een aantal andere problemen met zich mee. Zo kan er lekkage optreden bij je wasmachine, of een lekkage ontstaan binnen de reguliere afvoer van je gootsteen. Reden genoeg om snel te schakelen bij een rioolverstopping.

Een rioolverstopping herkennen

Herken een rioolverstopping tijdig, zodat de gevolgen beperkt blijven. Gelukkig is het niet lastig om een verstopping op te merken, want deze is onmiskenbaar op het moment dat hier sprake van is. Je merkt dit zichtbaar in de vorm van water dat niet meer wegloopt op één of meerdere plekken in huis. Bij een verstopping in het riool gebeurt dit overigens in de meeste gevallen op meerder plekken in huis, en dit is ook direct het belangrijkste verschil met een verstopte afvoer, waarbij de verstopping zich slechts beperkt tot één plek waar het water blijft staan. Ook kan water omhoogkomen via bekende plekken zoals de douche of het toilet.

Verder zal je bij een rioolverstopping meermaals te maken krijgen met de karakteristieke stank van het riool. Tot slot merk je een verstopping ook op middels het geluid van water dat blijft hangen in het leidingwerk. Je hoort dan bijvoorbeeld een druppelend geluid van water dat slecht of moeizaam door het riool stroomt, of onverklaarbare geluiden die zich in het leidingwerk opdoen.

Voorkomen van verstoppingen

We kunnen een verstopping helaas niet altijd voorkomen, maar het is wel belangrijk om zelf bewust om te gaan met de plekken waar verstoppingen sneller optreden: de douche, vaatwasser, wasmachine of het toilet. Spoel daarom geen grote etensresten door de gootsteen, gooi geen harde of onoplosbare voorwerpen in het toilet en maak het putje van je douche periodiek vrij van haar- en zeepresten. Dit zijn de grote boosdoeners wanneer we het hebben over een hardnekkige verstoppingen in de riolering van het huis. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen.

Krijg je toch te maken met een rioolverstopping? Dan kan je allereerst proberen om de verstopping zelf te verhelpen. Pas hier evenwel mee op, want sommige van de ‘handige tips’ zorgen slechts voor een tijdelijke oplossing, of kunnen de situatie alleen maar verslechteren. Vaak tasten chemische middelen, welke in de winkel verkrijgbaar zijn, het leidingwerk dermate aan dat problemen blijven terugkomen. Tevens is een verstopping in het riool vrijwel nooit door jezelf te verhelpen.

Kies voor een professioneel ontstoppingsbedrijf  

Ontstoppingsbedrijf Amsterdam helpt je graag bij het oplossen van verstoppingen die zich voordoen in het riool. Dankzij professionele apparatuur is de verstopping eenvoudig op te sporen, vaak zonder dat je hiervoor de vloer opengelegd hoeft te worden. Dit scheelt kosten voor het herstel, en het geeft je meer zekerheid dat de verstopping effectief wordt aangepakt. Derhalve ontvang je ook een vrijblijvende opgave van de kosten die met het ontstoppen van het riool gemoeid zijn. 

Bron foto door mohamed Hassan from Pixabay