Na het ophangen van een rookmelder ga je er vanuit dat deze op het juiste moment brand signaleert. Maar wist je dat rookmelders ook enig onderhoud nodig hebben? Regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat de rookmelder goed werkt. Wij hebben voor je uitgezocht hoe rookmelders bij jou thuis in topconditie blijven!
Belangrijk: test rookmelders periodiek
Om een vals alarm te voorkomen raden we aan rookmelders regelmatig te testen. Een rookmelder testen kost weinig tijd en is met één simpele handeling gedaan. Iedere rookmelder is namelijk voorzien van een testknop. Houd de knop even ingedrukt en bij een juiste werking hoor je geluidssignalen. Hoor je geen geluidssignaal? Dan is het tijd voor actie: een rookmelder vervangen om de brandveiligheid te blijven waarborgen. Je rookmelder werkt dan blijkbaar niet naar behoren. We adviseren om iedere maand te testen of de rookmelder werkt. Doe dit op een vast moment per maand, zo verklein je de kans dat je het vergeet!
Houd rookmelders schoon
In iedere rookmelder is een detectiekamer aanwezig, een soort holle ruimte. In het geval van brand, wordt er rook gesignaleerd in deze ruimte. Op dat moment gaat het alarm af. Het is belangrijk dat de detectiekamer met enige regelmaat schoongemaakt moet worden. Stof kan namelijk een vals alarm veroorzaken als een rookmelder lang niet is schoongemaakt. Vergeet bij de volgende schoonmaakbeurt van je huis de rookmelder dus niet. Het is al voldoende om er met de stofzuiger langs te gaan.
<h2>Levensduur van rookmelders</h2>
Hoelang een rookmelder meegaat hangt af van het soort rookmelder. Soms kunnen de batterijen worden vervangen. Een rookmelder heeft echter een maximale levensduur van 10 jaar. Meestal staat op de onderkant van de melder een aanduiding van de einddatum. Na tien jaar is de rookmelder niet meer betrouwbaar. Als een rookmelder piept is het tijd voor nieuwe batterijen. Vaak hoor je het piepsignaal s’nachts omdat het dan kouder is en de batterijen meer stroom verbruiken.
Bron afbeelding door Jalen Hueser op Unsplash