Ramen zorgen ervoor dat er licht binnenkomt in een woning. Toch is het in lang niet iedere woning in Nederland ook even licht. Dit kan verschillende redenen hebben. Allereerst kan de lichtinval bemoeilijkt worden door bijvoorbeeld struiken of bomen die voor een raam groeien. Zij blokkeren het licht als het ware, waardoor er minder naar binnen schijnt. Een tweede reden voor beperkte lichtinval kan het aantal ramen zijn. Heb je niet veel ramen? Dan komt er mogelijk niet voldoende licht binnen. Je kunt in dat geval een extra raam plaatsen, maar dit is veel werk en bovendien vaak duur. Het is echter ook mogelijk om een lichtkoepel te plaatsen. Lijkt dit je wel wat? Wij vertellen je hier waar je op moet letten bij de aanschaf van een lichtkoepel.
Het materiaal van de lichtkoepel
Een eerste aandachtspunt bij het kopen van een lichtkoepel is het materiaal. Lichtkoepels zijn er vandaag de dag namelijk in allerlei verschillende soorten. Zo worden er verschillende materialen gebruikt voor het vervaardigen van de koepels. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een lichtkoepel van kunststof. Er zijn echter ook lichtkoepels te koop met glas in plaats van kunststof. Bedenk je altijd eerst welk materiaal jouw voorkeur geniet. Nog wel handig om te weten is dat lichtkoepels met glas over het algemeen duurder zijn dan lichtkoepels met kunststof.
Welke vorm moet jouw lichtkoepel hebben?
Naast de soorten materialen verschillen lichtkoepels ook in vorm van elkaar. Komt een lichtkoepel op een uitbouw van jouw woning? Dan neig je waarschijnlijk al snel naar een vierkanten lichtkoepel. Dit past namelijk mooi bij de vorm van een plat dak, dat vaak vierkant of rechthoekig van vorm is. Je kunt echter ook kiezen voor een ronde lichtkoepel. Vind je een vierkanten of ronde lichtkoepel wat standaard? Geen probleem, want tegenwoordig zijn lichtkoepels in vrijwel iedere denkbare vorm verkrijgbaar. Neem vooral geen overhaaste beslissingen, maar kijk eerst rustig naar welke vorm lichtkoepel het beste bij jouw woning past.
Is ventileren mogelijk?
Met behulp van een lichtkoepel zorg je ervoor dat het lichter wordt in huis. Wat veel mensen echter niet weten is dat zo’n koepel ook nog een andere functie kan hebben. Sommige lichtkoepels kun je van binnen namelijk openen. Zo’n lichtkoepel heeft dan ook een ventilerende werking. Deze lichtkoepels zien we vaak terug op een uitbouw waarin de keuken is gerealiseerd. Zodra er gekookt wordt, kun je de lichtkoepel iets openen. Hierdoor kan de warme lucht afgevoerd worden. Daarnaast is een lichtkoepel met ventilatie ideaal om frisse lucht aan te voeren in huis.
Hoe zit het met de beveiliging?
Een laatste puntje om bij de aankoop van een lichtkoepel rekening mee te houden is de beveiliging. Door een lichtkoepel op jouw dak te plaatsten, bied je inbrekers namelijk een extra kans om binnen te dringen. Zij kunnen de lichtkoepel namelijk gebruiken om zich toegang tot jouw woning te verschaffen. Bij lichtkoepels met ventilatie is deze kans een stuk groter. Dergelijke koepels zijn immers te openen, niet alleen van binnen, maar vaak ook van buiten.
Uiteraard wil je niet dat inbrekers via een lichtkoepel binnen kunnen komen. Daarom doe je er goed aan naar de veiligheid van zo’n koepel te kijken voordat je er eentje koopt. Is een lichtkoepel goed beveiligd? Dan betekent dit dat het een inbreker lastig wordt gemaakt om via deze weg binnen te komen. Er zijn tegenwoordig zelfs lichtkoepels te koop met sloten. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over de veiligheid wanneer je kiest voor een lichtkoepel op het dak!