Select Page

Heb je een kelder onder jouw woning? Dan maak je hier ongetwijfeld behoorlijk veel gebruik van. De kans is bijvoorbeeld groot dat je de kelder gebruikt als opslagplaats voor voedingsmiddelen of andere spullen die anders in de weg staan. De gemiddelde Nederlander denkt dat de spullen in een kelder veilig staan. Dit is echter niet vanzelfsprekend. In periodes met veel neerslag kan jouw kelder namelijk onder water komen te staan. Het kan slechts om een klein laagje water gaan, maar het water kan ook maar zo een paar centimeter hoog staan. Wil je dit voorkomen? Laat dan jouw kelder waterdicht maken. Wij vertellen je in deze tekst waarom dit verstandig is.

Je voorkomt waterschade
Er zijn genoeg mensen die niet veel aandacht schenken aan hun kelder. Dit is namelijk een ruimte waar je niet of nauwelijks komt. Toch is het waterdicht maken ervan aan te raden. Een eerste reden hiervoor is dat je zodoende waterschade voorkomt. Water kan namelijk geen toegang meer tot jouw kelder krijgen wanneer deze waterdicht is. Dit betekent dat de spullen die in de kelder staan niet te maken krijgen met waterschade. Het waterdicht maken van jouw kelder is een investering, maar je bespaart er op de lange termijn ook flink wat geld mee. Er ontstaat namelijk geen waterschade, waardoor je de spullen in de kelder niet hoeft te vervangen.

Muren en vloeren gaan langer mee
Water in jouw kelder is niet alleen funest voor de spullen die in de kelder staan, maar ook voor de vloeren en muren van deze ruimte. Indien er sprake is van een lekkage, kan er grondwater de kelder in stromen. Dit gebeurt met name in de herfst en de winter, omdat de grondwaterstand in deze periodes aanzienlijk hoger zijn dan in de lente en de zomer. Indien de vloer regelmatig blootgesteld  wordt aan (grote hoeveelheden) water, kan deze beschadigd raken. Ook de muren kunnen schade oplopen als het gevolg van water. Zo krijgen de muren van een kelder bijvoorbeeld vaak te maken met optrekkend vocht. Wanneer je jouw kelder waterdicht laat maken, hoef je hier niet langer bang voor te zijn.

Gezondheidsklachten blijven uit
De schade die kan ontstaan aan spullen vormt voor veel mensen de voornaamste reden om een kelder waterdicht te maken. Een waterdichte kelder heeft echter ook zo zijn voordelen voor jouw gezondheid. Indien er water in jouw kelder kan komen, zorgt dit voor een hoge luchtvochtigheid. Dit lijkt op het eerste oog misschien niet zo erg, maar dit kan voor behoorlijk wat problemen zorgen. Zo ontwikkelen schimmels zich makkelijk en snel in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid. Ook is dit vaak een broedplaats voor verschillende soorten ongedierte. Schimmels en ongedierte kunnen het leefklimaat in een huis aanzienlijk verslechteren. Maak je jouw kelder waterdicht? Dan is de kans op schimmels en ongedierte een heel stuk kleiner.

Hoe maak je een kelder waterdicht?
Ben je overtuigd geraakt? Dan wil je jouw kelder waarschijnlijk zo snel mogelijk waterdicht maken. Ga hier nooit zelf mee aan de slag, maar laat dit over aan een specialist. Het waterdicht maken van een kelder behoeft namelijk specifieke kennis. Daarbij komt dat je ook nog eens over speciale hulpmiddelen en materialen moet beschikken. Laat je jouw kelder waterdicht maken door een professional? Dan hoef je hier zelf niets voor te regelen. Hij heeft namelijk alles in huis om deze klus tot een goed einde te brengen. Bijkomend voordeel is dat je met een professional zeker bent van een waterdichte kelder.