Select Page

Het centrale verwarmingssysteem is een integraal onderdeel van ons huis. Maar verborgen in lofts en achter muren is het vaak gemakkelijk om te vergeten dat er een netwerk van boilers, radiatoren, pijpen, pompen en tanks is die het mogelijk maken om te genieten van warm water en lucht in die donkere, koude wintermaanden. Om ervoor te zorgen dat onze verwarmingssysteem in topvorm is, is het belangrijk om het schone type in ons huis te laten installeren. Maar er zijn veel varianten om uit te kiezen. Daarom hebben we deze blogpost samengesteld om ons een overzicht te geven van de soorten centrale verwarmingssystemen.

Als er een probleem is met ons systeem of we zijn op zoek naar een upgrade, is het erg belangrijk om de verschillende typen en hun respectievelijke voor- en nadelen te kennen. Welke is efficiënter? Is de ene goedkoper dan de andere? Neemt een type meer ruimte in beslag? Er zijn drie typen centrale verwarmingssystemen en elk hebben ze hun voor- en nadelen.

Natte centrale verwarming
Dit is het meest populaire type centrale verwarming systeem en wordt veel gebruikt in woningen. We zijn wellicht bekend met dit type verwarmingssysteem, met zijn ketel en radiatoren rondom onze woning. Water wordt in de ketel verwarmd, waarna het naar radiatoren wordt gepompt om de lucht in onze kamers te verwarmen. Een andere variant is vloerverwarming, waarbij warmte door buizen onder de vloer wordt gepompt en de kamer verwarmt. Er zijn verschillende soorten boilers en brandstof die wordt gebruikt in natte centrale verwarmingssystemen.

Warme lucht centrale verwarming Systeem
Deze soort wordt meestal gevonden in commerciële gebouwen, maar is ook te zien in sommige huizen. Warme luchtsystemen waren populair in de jaren ’60 en ’70 en zijn tegenwoordig niet gebruikelijk. In vergelijking met natte centrale verwarmingssystemen zijn deze minder efficiënt, wat hun afname in populariteit verklaart. In systemen met warme lucht wordt lucht verwarmd met behulp van een boiler en vervolgens door het hele gebouw gepompt via een netwerk van ventilatieopeningen. Het keteltype en de brandstof kunnen op dezelfde manier worden gewijzigd als een natte centrale verwarming, maar een gasketel komt het meest voor.

Opslag Verwarmer
Opslaghouders absorberen en slaan warmte op tijdens de nacht, tijdens de spitsuren, wanneer het goedkoper is, en geven vervolgens die warmte af gedurende de dag. Meer geavanceerde modellen hebben instellingen waarmee wij de hoeveelheid en timing van de warmteafgifte kunnen regelen.

De grootte, het type en het merk van de ketel kunnen allemaal invloed hebben op de hoeveelheid energie die we verbruiken en hoe ons huis en het warme water worden verwarmd. Als u overweegt om een nieuwe boiler te krijgen, is het belangrijk om de verschillende typen en hun werking te kennen.
Als het gaat om welk type ketel, zijn er drie hoofdtypen om te overwegen

Combiketels
Deze zijn de meest populaire ketel Ze kunnen een economische optie zijn, omdat combiketels alleen het water verwarmen dat u gebruikt. Met combiketels krijgen we onbeperkt warm water wanneer we dat nodig hebben, omdat het water direct uit het stopcontact verwarmt. We hebben geen koud watertank of warmwatercilinder nodig, dus bijzonder goed voor als je in een kleiner huis woont. Ze zijn sneller te installeren omdat ze minder keteldelen hebben dan andere verwarmingssystemen.