Select Page

Het zou kunnen zijn dat je extra lichtinval wilt hebben in huis, zonder dat je hiervoor gelijk grotere ramen hoeft te plaatsen. Een lichtstraat zadeldak kan dan een geschikte oplossing zijn. Deze vlakke lichtkoepel laat namelijk extra licht via het dak binnenkomen, waardoor jouw ruimte ook een stuk meer verlicht wordt. Echter weet je niet altijd waar je dit zadeldak aan kunt herkennen en wat je ervan kunt verwachten. Door onderstaande informatie door te lezen weet je precies hoe je het dak kunt herkennen en welke voordelen de lichtkoepel jou en jouw woning kan brengen.

Een lichtstraat zadeldak is altijd van glas

Een lichtstraat zadeldak is een dak dat bovenop het huis geplaatst wordt en volledig uit glas bestaat. Kenmerkend hiervoor is dat het twee van elkaar schuin aflopende ruiten zijn. In het midden rusten deze ruiten op een tussenkoker, zodat er extra stevigheid geboden wordt. De koker is altijd neutraal wit, zodat het bijna niet op gaat vallen dat er een extra versteviging op aangebracht is. De vlakke lichtkoepel doet daarbij ook niet af aan de rest van het dak. Je hebt immers niet te maken met een koepel die hoog boven het dak uitsteekt.

De afmetingen van een vlakke lichtkoepel

Een lichtstraat zadeldak lopen dus onder een lichte hellingshoek onder elkaar af. Hierdoor is er een overspanning mogelijk tot maximaal 4 vierkante meter om extra daglichtoppervlak te creëren in een ruimte. Doordat het prefab, dus vooraf gemaakt in de fabriek, wordt geleverd is er altijd een eenvoudige montage. Je hoeft dan alleen maar de gewenste maten door te geven. De maten, ook wel de sparingsmaat in het dak genoemd, wordt uitgedrukt in breedte x diepte. De diepte geeft de horizontale overspanning aan. De middenkoker loopt hier altijd evenwijdig aan en biedt de extra stevigheid.

De unieke eigenschappen van een lichtstraat zadeldak

Wanneer een lichtstraat zadeldak wordt geleverd, is dit altijd in een geheel. De vlakke lichtkoepel kan dan direct op jouw dak geplaatst worden. Tevens worden hierdoor de unieke eigenschappen van de koepel behouden. Denk hierbij aan de lage opbouwhoogte, de varianten zon- en warmtewerend glas en de luchtdichtheid. Je zou er daarbij ook voor kunnen kiezen om voor elektrische zonwering te gaan kijken, zodat je de warmte in de zomermaanden buiten kunt houden. Extra glas brengt immers ook meer warmte met zich mee en dit wil je soms voorkomen.

Kies de lichtkoepel die bij jou past

Wanneer je langs een huis loopt met een extra glazen deel op het dak, dan weet je direct dat je te maken hebt met een lichtstraat zadeldak. De punt is vaak nog zichtbaar en je gaat ontdekken dat het er altijd als een mooi geheel uitziet. Door zelf de eigenschappen te kiezen die bij je passen, zorg je ervoor dat je optimaal kunt genieten van jouw extra natuurlijk daglicht en je kunt de lampen langer per dag uit gaan houden. Uiteindelijk heb je er alleen maar voordelen aan te behalen door deze lichtkoepel op het dak te plaatsen.

Bron: Foto door Joana Fernandes via Pexels