Select Page

In Nederland werken we met z’n allen steeds vaker vanuit huis. Wat velen echter niet weten, is dat een goede thuiswerkplek écht belangrijk is. En nee, dan bedoelen we niet alleen maar het meubilair of een goede stoel mee, maar ook de juiste setting en locatie. We snappen natuurlijk dat ‘ideaal’ voor iedereen anders is. Maar met onze tips kom je hopelijk een heel eind als je van plan bent om te gaan thuiswerken of wanneer je dit verplicht bent vanuit je werk. Hoe dan ook, je wil natuurlijk ongestoord kunnen werken.

Ga voor rust en ruimte

Belangrijke stap is het kiezen van een goede ruimte in je woning waar je in alle rust kunt werken. Geen spelende kinderen of hond of kat die af en toe binnenwandelen. Kies een plek waar overdag weinig mensen zijn. Wees ook creatief. De zolder, bijvoorbeeld, of je garage zijn plekken in je woning waar het vaak rustig is. Een goede scheiding tussen werk en privé is namelijk belangrijk als je thuis werkt. Zeker als je een serieuze baan hebt, wil je niet teveel afgeleid worden door huiselijke geluiden en of taferelen.

Het juiste meubilair

Op kantoor werk je ook niet op een houten keukenstoel, toch? Of werk je niet aan een iets te lage tafel? Nee, op kantoor heb je natuurlijk een speciale (eventueel ergonomische) bureaustoel en een bijpassend bureau. We raden het dan ook aan om ook voor je thuiswerkplek kantoorbenodigdheden aan te schaffen. Dat is een kleine investering, maar je krijgt ze minder snel last van rug- of nekklachten. En dat verbetert je werkhouding en zelfs prestaties. Zit je krap bij kas? Bekijk dan eens op internet het grote aanbod tweedehands kantoormeubilair!

Tip: heb je altijd al eens staand willen werken, maar is er op je kantoor geen plek? Kies dan voor een stabureau thuis. Hierdoor neem je een actievere werkhouding aan. Je kunt een stabureau ook met een zitbureau combineren.

Internet en apparatuur

Thuiswerken gebeurt met name via je laptop en of telefoon. Daarom kan het nooit kwaad om je internetverbinding eens te checken en waar nodig te verbeteren. Kies bij voorkeur voor een VPN-verbinding. Een snelle internetverbinding die je bovendien zelf aan kunt leggen. Check dit natuurlijk altijd even bij je provider. Zorg ook voor voldoende kantoorapparatuur. Misschien is een vaste telefoon handig. Denk ook na over een printer, koptelefoon of ergonomische muis en toetsenbord. Bespreek altijd even met je werkgever of er eventueel een budget is om je uitgaven (deels) te vergoeden.

Goed om te weten

Er zijn verschillende redenen om thuis te werken. En het is niet aantoonbaar beter of slechter. Het is wel belangrijk dat je er zelf positief in staat. Want ja: thuiswerken is toch iets anders dan werken op kantoor. Geen collega’s en veel uurtjes alleen achter je computer. Als je hier niet goed tegen kunt, raden we het aan om in je pauzes altijd even menselijk contact op te zoeken. Of ga lekker naar buiten en wandel een rondje!