Select Page

Buitenlak gebruik je voor verschillende doeleinden buitenhuis. Tegenwoordig heb je een ruime keuze uit een groot aantal soorten verschillende lakken voor buiten. En dat kan nog best weleens verwarrend zijn. Afhankelijk van de klus, bijvoorbeeld het schilderen van een kozijn of een buitendeur, heb je verschillende soorten lak nodig. In dit blog vertellen we je graag meer over de voordelen van speciale buitenlak en hoe je deze het beste kunt toepassen voor jouw klus. Of je nu een semiprofessionele doe-het-zelver of een beginner bent; iedereen kan netjes leren schilderen. 

Wat is buitenlak?

Een lak is een verfsoort. Buitenlak is lak die voor oppervlakken en objecten buiten gebruikt wordt. De lak moet dus goed tegen diverse weersomstandigheden kunnen. Van de warme zon tot regen, ijs en wind. Daarom heeft lakverf een hoge afsluitende waarde. Vocht en damp dringt niet door de laklaag in het hout. Houd er wel rekening mee dat het oppervlak altijd gegrond moet zijn met een grondverf voordat je buitenlak aanbrengt. Lak is er in verschillende soorten en afwerkingen zoals zijdeglans of hoogglans. Een lak op terpentinebasis voor buiten is sterker dan een watergedragen lak. Hoogglanslak is ook altijd sterker dan zijdeglanslak voor buiten.

Geschikt voor allerlei soorten oppervlaktes

Lakverf is bij uitstek geschikt om aan te brengen op houten oppervlaktes. Daarom wordt lakverf vaker gebruikt in de tuin en rondom het huis. Kozijnen, gevelbetimmeringen, deuren of zelfs houten buitenspeelgoed: veel van deze objecten hebben een speciale laklaag. Bovendien zorg je met een goede, dekkende laklaag ervoor dat het hout langer meegaat, omdat het beschermd wordt. Lakverf is er in een groot aantal kleuren. En je kunt ook kleuren speciaal voor jouw woning laten mengen. Vooralsnog zijn wit, grijs, antraciet, bruintinten, zwart, donkerblauw- of groen de populairste kleuren. 

Laktips

We raden het aan om altijd voor een professioneel verfmerk- of product te kiezen. Zeker bij belangrijke klussen als kozijnen of buitendeuren. Je wil natuurlijk een lak die zo goed mogelijk dekt en je hout of ander materiaal optimaal beschermt. Een verstandige keuze is dan een van de verschillende Caparol buitenlakken. De producten van dit verfmerk zijn populair onder professionals én doe-het-zelvers en staat bekend om zijn hoge, dekkende waarde. Je hebt de keuze uit verschillende kleuren en afwerkingen. Bijvoorbeeld voor een matte of glanzende look. 

Werken als een professional

Schilderen met lak is niet moeilijk, maar het is belangrijk dat je dit met enige voorbedachte rade doet. Zorg dus voor materiaal van een goede kwaliteit en ben op de hoogte van de eigenschappen van de lak die je gebruikt. Lak kun je aanbrengen met een kwast of een roller, afhankelijk van het oppervlak dat je wil schilderen. Gebruik een kwast voor de lastig bereikbare plekken of kleine oppervlakken en een roller voor het grotere werk.